3 tips: hoe vind ik de balans tussen werk en privé

Een goede balans tussen werk en privé is enorm belangrijk voor een goede mentale en fysieke gezondheid. Wanneer dit uit balans is, kan dit leiden tot een afname van de productiviteit, veel overwerk, hoge stressniveaus en in het ergste geval burn-out, emotionele en fysieke uitputting. Dit wil je uiteraard voorkomen.

Balans tussen werk en privé lastiger door thuiswerken

Heb je het gevoel dat je je werk mee naar huis neemt? Of je hebt het gevoel dat werk en privé door elkaar heenlopen nu je vanuit huis werkt? Dit kan ontzettend stressvol zijn, maar is zeker niet gek. Nu de meeste van ons ‘s ochtends niet de deur uit hoeven om te gaan werken, mis je vaak de echte scheidingslijn tussen werk en je privéleven. Wil je graag weten wat je kunt doen om te zorgen dat je minder stress ervaart en werk en privé gescheiden houdt? Lees dan snel verder.

Ik heb al 15 jaar samen met een partner een eigen sportschool (Life and Kicking) in Amsterdam. Dit is ontzettend leuk, maar het kost mij ook erg veel tijd. De afgelopen jaren heb ik aan den lijve ondervonden hoe snel de grenzen en balans tussen werk en privé kunnen vervagen. Ik heb dan ook écht geleerd om mijn werk en privéleven gescheiden te houden. Ik zorg altijd voor genoeg quality time met mijn gezin en downtime waarin ik iets voor mijzelf doe. Dit gaat helaas niet altijd vanzelf, dus pas ik de volgende 3 punten toe: plannen, work stays at work en sporten. Deze 3 punten ligt ik hieronder toe en ik geef je inzichten in hoe ik dit aanpak.

Balans tussen werk en privé tip 1: Maak een to do lijst

Dit hoeft natuurlijk geen planning van minuut tot minuut te zijn, maar een globaal overzicht wat je allemaal moet doen op een dag is wel genoeg. Wanneer je ‘s ochtends alle taken van die dag opschrijft en erbij schrijft hoeveel tijd je er aan denkt kwijt te zijn, neem je direct de eerste ochtendstress weg. Door te schatten hoeveel tijd je nodig hebt voor elke taak creëer je direct rust in je hoofd. Je weet nu waar je aan toe bent.

Daarnaast is het belangrijk om je dag te beginnen met urgente en belangrijke taken. Laat deze taken niet wachten tot het einde van de dag. Hierdoor loop je het risico dat je langer moet doorwerken dan je zou willen en dat gaat af van je persoonlijke tijd. 

Zorg ook dat persoonlijke tijd op je to do lijstje staat. Het is belangrijk om gedurende de dag ook pauzes in te lassen. Kies er bijvoorbeeld voor om tijdens je pauze even een naar buiten te gaan. Daarnaast is het natuurlijk ook ontzettend fijn om genoeg tijd door te brengen met je gezin, partner of vrienden. Heb je een drukke baan? Zorg dan dat je quality time meeneemt in je planning. Dit klinkt misschien niet heel spontaan, maar door deze momenten te plannen zorg je dat je op die momenten niet nog aan het werk gaat of bent. Downtime is superbelangrijk voor je mentale en lichamelijke gezondheid. Wanneer downtime en werktijd in evenwicht zijn zul je veel minder stress ervaren. 

Voorbeeld van mijn dagplanning

05:00 (me-time) gaat mijn wekker en word ik wakker met een koude douche. Hierna lees ik een uurtje met Whitney Houston op de achtergrond (heerlijk!).

7.00 (ochtendspitsuur) worden de kids wakker en gaan we ontbijten en zorg ik dat de lunches klaar zijn om mee te nemen naar school. 

8:00 (werkdag of studiedag) begint mijn werkdag (of studiedag) en deze is gevuld met voedingsadvies, personal trainingen geven, met vergaderen en de administratie doen.

Hierna volgt mijn eigen sportmoment, even mijn gedachten op nul zetten en ontspannen.

16:00 is quality time met de kids. Als het nodig is doe ik ook wat huishoudelijke taken. 

18:30 is etenstijd. We eten gezellig samen met het gezin, dit vind ik enorm belangrijk.

Na het eten ben ik om 20:00 weer terug in de sportschool om een groepstraining te geven (pre-corona)! Mijn dag eindigt om 22:30 en dan kruip ik lekker in bed.

Tip: plan ook je werk- of studiedag uit. Zo weet je precies welke taken je die dag allemaal moet afronden.

Balans tussen werk en privé tip 2: Zorg voor een letterlijke scheiding

Werk je niet vanuit huis? Dan is deze scheiding er vaker automatisch. Het moment dat je je werk verlaat en naar huis gaat, is ook het moment dat je mentaal uitcheckt bij je werk en incheckt in je persoonlijke leven. 

Wanneer je vanuit huis werkt (noodgedwongen door de pandemie of vanuit vrije keuze) zul je merken dat het lastig is om werk en privé gescheiden te houden wanneer je bijvoorbeeld aan de keukentafel werkt. De balans tussen werk en privé houden is dan een stuk lastiger. Het kan daarom helpen om een aparte werkplek voor jezelf te creëren. Heb je een aparte kamer? Per-fect. Tover deze dan om in jouw eigen werkplek. Helaas heeft niet iedereen de luxe van een extra kamer, dus mocht je dit niet hebben, schaf dan een klein bureau aan voor in je woon- of slaapkamer. 

Het gebruik van een werktelefoon is ook een fijne scheiding tussen werk en privé. Check alleen je e-mail en andere berichten tijdens werktijd en niet in je vrije tijd. In een tijd waarin instant messaging de norm zijn kun je soms druk voelen om direct te antwoorden. Wanneer iets urgent is dan is dit natuurlijk fijn, maar is het niet urgent, laat het dan wachten. Het is belangrijk dat je je eigen grenzen bewaakt, zodat anderen hier niet overheen gaan om de balans tussen werk en privé te behouden.

Balans tussen werk en privé tip 3: Maak sporten jouw prioriteit

Lekker bewegen, je lichaam uitdagen en je hoofd vrij maken is zó belangrijk. Zorg ervoor dat je lichaamsbeweging ook prioriteit maakt naast werk. Je mentale en fysieke gezondheid hebben ontzettend veel invloed op de rest van je werk- en privéleven. Een gezond lichaam betekent een frisse geest, waardoor je beter functioneert en je productiever zult zijn. Zorg er wel voor dat je jouw work-out-tijd zo goed mogelijk indeelt. Hoe efficiënter je met je tijd omgaat hoe compacter de work-out zal zijn. Zo hoef je niet bang te zijn dat je úren kwijt bent in de sportschool en geen tijd overhoudt voor je gezin of vrienden.

Hulp nodig bij de balans terugvinden?

Merk je dat je op je tandvlees loopt en zou je daar graag iets aan willen doen? Ik help je graag op weg om je balans tussen werk en privé én je healthy life terug te vinden of op te pakken. Dit doe ik met mijn unieke online coaching programma. Mijn 12 Beastie programma is perfect voor de drukke vrouw die graag weer of meer in balans wil komen. Door een combinatie van fitness, een voedingsschema dat aansluit op jouw lichaam en wensen en persoonlijke coaching help ik je op weg naar een betere jij!

Benieuwd hoe ik jou kan helpen? Lees hier meer of stuur me een berichtje!

Verleidingen weerstaan: waarom lukt het de een wel en de ander niet?

Waarom kan je de ene keer een hele zak chips binnen vijf minuten op eten, terwijl het je de volgende keer wel lukt om deze op te delen in porties die je eet over...

Je summerbody behouden tijdens én na de zomer: 8x zo doe je dat

Het is tijd voor vakantie! Fit blijven op vakantie klinkt misschien als een hele uitdaging. We begrijpen dat je op vakantie geen zin hebt om je met volle teugen aan je...

6x tips & tricks tegen overeten

Terwijl je buik al op ontploffen staat en je stiekem de knoop van je broek wil losdoen, bestel je in het restaurant tóch dat lekkere dessert. Met als gevolg: je eet te...

Spierpijn verminderen: 5 tips tegen een stijf lijf

Als je dit artikel wil lezen, heb je waarschijnlijk een stevige workout achter de rug en ben je op zoek naar tips om jouw spierpijn te verminderen. Gelukkig hoef je...

Je darmflora verbeteren: 3 tips voor een sterker lichaam en fittere mindset

Je darmen zijn belangrijk voor veel meer dan alleen het verteren en verwerken van voedsel. Je darmen spelen namelijk ook een grote rol bij het sterk houden van je...

Aankomen door te weinig eten? 5 oorzaken en oplossingen

Je werkt je meerdere keren per week in het zweet en je houdt je netjes aan de caloriebehoefte om die extra kilo’s te verliezen. Maar toch krijg je het niet voor elkaar...

Buikvet verliezen: 6 tips die werken volgens de wetenschap

Buikvet verliezen is een to do dat bij veel mensen bovenaan het lijstje staat nu de zomer eraan komt. Maar hoe raak je buikvet kwijt? Doe je dat met honderd crunches...

Waarom voedingsapps jou gaan helpen afvallen, aankomen of shapen

De een vindt het onzin of te veel moeite en de ander ziet het als het ei van Columbus om bewust te worden van een voedselpatroon: voedingsapps. Velen denken bij...

Mindful eten: het belang van bewust eten bij een gezonde levensstijl

Bij de woorden mindful eten denk je misschien aan een combinatie van mediteren en eten. Zo ingewikkeld is het gelukkig niet. Mindful eten draait allemaal om het bewust...

Voedingstips die zeker werken

Gezond eten kan gemakkelijk, betaalbaar én lekker zijn. Het draait allemaal om het maken van slimme keuzes om een algeheel gezond voedingspatroon op te bouwen....
Open chat
Hulp nodig? Ik sta je graag te woord.
Hulp nodig? Ik sta je graag te woord.