Je wilt graag gezond eten, maar soms heb je ook gewoon lekkere trek! Deze makkelijke bakrecepten vervullen je lekkere trek én zijn gezond. Je hebt enkel een oven en een ovenschaal of springvorm nodig voor deze recepten. In deze lijst van makkelijke bakrecepten vind je een gerecht voor ieder moment van de dag, dus: van een lekker snel ontbijtje tot een heerlijk avonddiner.
Makkelijke bakrecepten #1: Havermout uit de oven
Als je gebakken havermout nog niet hebt geprobeerd, dan heb je écht iets gemist. Elke keer verbaas ik me weer over hoe lekker dit is en hoe gemakkelijk het klaar te maken. Wanneer je denkt aan havermout denk je waarschijnlijk aan havermout pap… Maar dit recept is véél lekkerder.
Ingrediënten:
50 gram havermout
125 ml melk
1 kleine appel
½ theelepel bakpoeder
¼ theelepel kaneel
Optioneel: maple syrup of honing
Wat heb je nodig:
- Oven voorverwarmd op 180°C
- Een ovenbestendig schaaltje of kleine bakvorm (Ø 10 tot 15 cm)
Zo maak je havermout uit de oven:
- Verwarm je oven voor op 160 graden (hete lucht) of 180 graden (elektrisch). Vet de bakvorm in met een beetje olie.
- Weeg de havermout en meng het met bakpoeder en melk. Schil nu de appel en rasp deze of snij hem fijn. Mix de appel door de havermout en voeg wat kaneel toe.
- Giet het mengsel in een ovenbestendig schaaltje of bakvorm en plaats het in de oven gedurende 20-25 minuten.
- Hierna kun je wat Maple siroop of honing toevoegen!
Makkelijke bakrecepten #2: Banaan-pindakaas muffins
Heb je ook weleens zin om ‘s ochtend gewoon een muffin als ontbijt te eten, maar wil je graag gezond eten? Dat kan! Deze banaan-pindakaas muffins bestaan uit slechtst 8 ingrediënten en passen binnen een gebalanceerd eetpatroon. Met dit recept maak je 12 heerlijke muffins!
Ingrediënten:
3 grote rijpe bananen
120 gram pindakaas (kies voor 100% pinda’s)
4 eetlepels honing
2 eieren
2 theelepels vanille-extract
200 gram havermeel (of 200 gram havermout in de blender)
1 eetlepel bakpoeder
½ theelepel zout
20 gram pure chocoladeschilfers
Wat heb je nodig:
- Oven
- Muffin vormpjes
- Muffin bakvorm
- Bakspray of olie (kwastje)
Zo maak je de banaan-pindakaas muffins:
- Verwarm de oven voor op 220°C. Plaats 12 muffin vormpjes in de bakvorm en spray ze in met olie. Je kunt hiervoor een bakspray gebruiken of een kwastje en olie.
- Meng de bananen, pindakaas, honing, eieren en vanille in een grote kom tot een glad geheel. Voeg hierna het havermeel, bakpoeder en zout toe en roer alles goed door elkaar. Voeg de chocoladeschilfers toe. Zorg ervoor dat je deze niet teveel mengt.
- Schep het beslag in de voorbereide muffinvormpjes en vul ze net boven de bovenkant van de vormpjes. Nu plaats je ze in de oven voor 5 minuten op 220°C, zet de oven vervolgens, zonder de ovendeur te openen, naar 175°C en bak nog eens 15 minuten.
- Haal de bakvorm uit de oven en laat 10 minuten afkoelen.
Makkelijke bakrecepten #3: Kip en champignon quiche
Dit is een heerlijk hartig recept uit de oven. Deze superlekkere quiche stilt je lekkere trek en is tegelijkertijd ook nog eens gezond. Het is ook een ideaal makkelijk bakrecept voor het hele gezin, je hebt namelijk genoeg voor iedereen.
Ingrediënten:
5 plakjes diepvries bladerdeeg
250 g kipreepjes of vega kipstukjes
250 g champignons
400 g Italiaanse roerbakgroente (verkrijgbaar bij de meeste supermarkten)
1½ eetlepel olijfolie
1 eetlepel gedroogde tijm
4 eieren
125 ml kookroom
1 zakje rucola
Wat heb je nodig:
- Oven
- Bakvorm (Ø 24 cm)
- Aluminiumfolie
Zo maak je de kip en champignon quiche:
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Zorg dat het bladerdeeg is, ontdooit en bekleed de bakvorm met het bladerdeeg.
- Snijd de champignons in plakjes. Verhit de olie in een hapjespan en voeg nu de champignons, roerbakgroente, tijm en wat peper toe. Begin met roerbakker en voeg de (vega)kip stukjes toe. Roerbak het geheel op een hoog vuur voor ongeveer 6 min.
- Ondertussen klop je de 4 eieren met de kookroom, peper en eventueel zout tot een luchtig mengsel. Meng dit met het groente-kipmengsel.
- Verdeel het mengsel over het bladerdeeg en plaats de bakvorm in de oven. Bak het geheel nu voor ca. 45 min. goudbruin en gaar in het midden van de oven. Wordt de quiche te donker? Dek deze af met aluminiumfolie. Na ca. 45 minuten haal je de quiche uit de oven en laat je hem even afkoelen. Serveertip: met rucola.
Makkelijke bakrecepten #3: Hartige ontbijttaartjes
Dit is een recept voor 6 kleine hartje taartjes. Het is weekend en je hebt tijd om een lekker ontbijtje te maken. Je wil wat anders dan pannenkoeken, wentelteefjes of een zak afbakbroodjes. Kies dan voor dit originele ontbijtje. Deze superschattige hartige ontbijt taartjes zijn misschien wel de leukste uit deze lijst makkelijke bakrecepten, want: taart als ontbijt zonder schuldgevoel ;-). De hartige ontbijttaartjes zijn supermakkelijk om te maken en je hebt maar een handjevol ingrediënten nodig.
Ingrediënten:
250 g croissantdeeg
6 plakjes achterham
6 plakjes jong belegen kaas
6 eieren
bakspray of olie
Wat heb je nodig:
- Lage ovenschaaltjes of ovenbestendige bakjes (Ø 10 cm)
- Oven
Zo maak je de kip en champignon hartige ontbijttaartjes:
- Verwarm de oven voor op 200 °C en vet de ovenschaaltjes in met een bakspray of gebruik olie.
- Verdeel het croissantdeeg in een verschillende porties en bekleed hiermee de ovenschaaltjes.
- Zorg voor plakjes ham en kaas die in de schaaltjes passen. Leg in elk ovenschaaltje een plakje achterham en een plakje jong belegen kaas. Breek hierna boven elke holte een eitje en bak ca. 15 min. in het midden van de oven.
Makkelijke bakrecepten #5: Quiche met zalm en spinazie
Het laatste heerlijke recept uit de makkelijke bakrecepten lijst is een quiche! Dit recept komt uit mijn voedingsapp en kan dus eenvoudig onderdeel uitmaken van een gebalanceerd en gezond eetpatroon.
Ingrediënten:
5 plakjes bladerdeeg
320 gram zalm
100 gram geraspte kaas
4 eieren
250 gram kookroom (light)
250 gram spinazie
1 theelepel olie
1 theelepel dille
1 snufje zout
1 snufje peper
Wat heb je nodig:
- Oven
- Bakvorm (ongeveer Ø 20 – 24 cm)
Zo maak je quiche met zalm en spinazie:
- Verwarm de oven voor op 200 °C en laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
- Laat ook de spinazie ontdooien. Druk vervolgens in een zeeg het vocht eruit.
- Vet de quichevorm in en bekleed met de plakjes bladerdeeg.
- Klop de eieren los in een kom met de room, dille, peper en zout. Klop daarna ook de geraspte kaas erdoorheen.
- Roer als laatste de uitgelekte spinazie door het eimengsel.
- Snijd de zalm in blokjes en verdeel over de bodem van de quichevorm.
- Schenk het eimengsel in de quichevorm en bak ongeveer 30 tot 35 minuten in de oven goudbruin en gaar.
Geen keukenprinses, maar wil je wel graag gezonder eten?
Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn, zoals je ziet in deze makkelijke bakrecepten. In mijn voedingsapp vind je meer dan 1500 lekkere, gemakkelijk én gezonde recepten. Wil jij je graag energieker en fitter voelen? Dan ben je aan het juiste adres! Ik help vrouwen fitter en gezonder worden via mijn (online) coaching programma.
Benieuwd hoe ik jou kan helpen? Lees hier meer of stuur me een berichtje! Op Instagram ben ik ook actief. Hier deel ik o.a. lekkere recepten, sporttips en inspirerende quotes om jou net dat extra setje in de rug te geven.