Terwijl je buik al op ontploffen staat en je stiekem de knoop van je broek wil losdoen, bestel je in het restaurant tóch dat lekkere dessert. Met als gevolg: je eet te veel en ploft met buikpijn of zelfs misselijkheid op de bank. Ondanks dat we vaak wel weten dat we geen hap meer moeten nemen, doen we het toch. Overeten; waarom doen we dat eigenlijk? En nog beter: hoe stoppen we ermee?
In deze blog over overeten:
- Sporadisch of regelmatig overeten
- Heb je te veel gegeten? Tijd om te bewegen!
- 3 tips om overeten te vermijden
- Foods die verzadigen en je helpen verleidingen te weerstaan
- Krijg inzicht in je eetgedrag
Iedereen overeet zich wel eens
Te veel eten gebeurt iedereen wel eens. Met name op een gezellige BBQ, als je uiteten bent of wanneer je jezelf hebt overtroffen in de keuken. Na het eten voel je je opgeblazen en misschien ervaar je zelfs spijtgevoelens. Dit voelt vervelend, maar gaat vanzelf weer over. Maar, indien je wekelijks of vaker te veel eet, dan is het mogelijk dat je een eetbuistoornis hebt.
Sporadisch of regelmatig overeten
Een keer overeten is niet lekker, maar kan geen kwaad. Indien dit een vaker voorkomend tafereel is, is het wellicht verstandig om eens een huisarts of voedingscoach te bezoeken. Wanneer je regelmatig te veel eet en je hier geen controle over hebt, duidt dit eventueel op een eetbuistoornis. Op de lange termijn heeft dit mogelijke vervelende lichamelijke, mentale en sociale gevolgen. Iemand kan zich afsluiten van anderen vanwege schaamte, een ongezond gewicht krijgen en kan zich eenzaam of depressief gaan voelen. Vaak heeft een eetbuistoornis andere diep onderliggende mentale oorzaken.
Gelukkig zijn er diverse manieren om een eetbuistoornis te behandelen. Twijfel jij of je hier last van hebt? Neem een kijkje op thuisarts.nl. In dit artikel staat duidelijk wat je kunt controleren om te achterhalen of een stap richting hulpverlening nodig is.
Your Personal Foodness Coach is geen therapeut of arts. Hier leggen we de focus op fitness, food & feel good. YPFC helpt je om een betere, sterkere en gezondere versie van jezelf te worden. Voor onderliggende aandoeningen of klachten is een zorgspecialist nodig.*
Heb je te veel gegeten? Tijd om te bewegen!
Oef, te gulzig geweest vandaag. Je baalt van jezelf, omdat je eigenlijk supergoed bezig was. Om de buikpijn en de baalgevoelens van het overeten te verminderen, is dé tip waardoor je weer in de positieve mindset komt: bewegen. Beweging heeft namelijk positieve effecten op je brein. Onder meer op je executieve functies. Deze executieve functies zijn verantwoordelijk voor planning en zelfcontrole. Dat controle-gevoel is goed voor je (eet)gedrag en je motivatie. Wanneer je dus op de bank blijft liggen, kun je in een negatieve mindset terecht komen. Als je direct gaat bewegen, blijf je de juiste mentaliteit aanhouden.
Wandelen helpt klachten van overeten verminderen
3 tips om overeten te vermijden
Vraag jezelf af: hoeveel trek heb ik nog echt?
Vaak, wanneer je je maaltijd op hebt, zit je nog in een eet-flow. Als je een momentje rust neemt, besef je dat je al verzadigd bent.
Vergeet niet te drinken
Veel mensen denken trek of honger te hebben, terwijl ze eigenlijk dorstig zijn. Uit recent onderzoek van het IPSOS blijkt dat Nederlanders te weinig water drinken. Genoeg water drinken heeft vele gezondheidsvoordelen en helpt daarnaast dus ook om te verzadigen.
Mindfull eten de oplossing tegen overeten
We doen tegenwoordig alles tegelijkertijd en het liefst zo snel mogelijk. Dat doen we ook wanneer we eten. Dit gebeurt vaak terwijl we op ons telefoon zitten, televisie kijken of achter de laptop zitten. Vanaf nu leg je alles opzij en focus jij je op wat je eet, zodat je bewust bent dat je aan het eten bent. Mindfull eten is veel breder dan dit en is mede ontzettend goed voor het voorkomen van maagklachten en het verminderen van futloos voelen. Lees daar in mijn blog Mindfull eten: het belang van bewust eten bij een gezonde levensstijl meer over.
Foods die verzadigen en je helpen verleidingen te weerstaan
Een mogelijke oorzaak van te veel eten, kan ook komen doordat je de verkeerde voeding eet, namelijk: niet verzadigende voeding. Voeding dat niet goed voedt, blijf je maar dooreten. Denk aan een simpel voorbeeld: snacks. Daar zitten geen goede voedingsstoffen in, waardoor je niet verzadigd raakt. Zo bestaan er vele producten die beloven gezond te zijn, waardoor je denkt een goede keuze te maken, terwijl dit het tegenovergestelde is.
Ik heb een e-book met 15 foods die zorgen voor een verzadigd gevoel gemaakt, waarin ik 15 producten toelicht en de gezondheidsvoordelen daarvan. Wil jij energieker het leven door? Download dan hier gratis mijn e-book.
Krijg inzicht in je eetgedrag
De voedingswaarden die we op een dag eten onderschatten we vaker dan dat we die overschatten. Inzicht krijgen in wat je eet en hier bewust mee bezig zijn, kan helpen om het overeten te verminderen. Door een voedingsapp te gebruiken, ontdek je welke voedingsstoffen je te weinig of juist te veel binnenkrijgt. De voedingsstoffen waar je inzicht over krijgt, zijn onder andere: calorieën, vetten, koolhydraten en eiwitten. Zo ontdek je welke voedingsstoffen je nodig hebt om optimaal energiek te blijven gedurende de hele dag.
Of je wil afvallen, aankomen, gezonder wil eten of bewuster wil zijn over wat je eet. De YPFC voedingsapp is een voedingsapp anders dan andere apps, en wel hierom…
✅ Je hebt toegang tot 1500+ recepten
✅ Dagelijks staan er maaltijden voor je klaar
✅ Alle recepten zijn gebaseerd op jouw wensen en doelstellingen
✅ Allergieën? Geen probleem!
✅ Je kunt boodschappen via de app laten bezorgen
✅ In de statistieken zie je concreet hoe je het doet. Zo houd je visueel bij waar je op dit moment bent in je proces.
Gezonder eten was nog nooit zo makkelijk.
*Last van depressieve gedachten of gevoelens? Neem contact op met 113.nl. Zij kunnen je helpen.
Bronnen: fit.nl, thuisarts.nl, ggzmomentum.nl, womenshealthmag.nl, gezondheidsnet.nl
Geschreven door: Flamboyant branding & marketing