Je werkt je meerdere keren per week in het zweet en je houdt je netjes aan de caloriebehoefte om die extra kilo’s te verliezen. Maar toch krijg je het niet voor elkaar om af te vallen en in het ergste geval kom je zelfs aan. Hoe kan dat nou? Aankomen door te weinig eten is een onderwerp dat je wellicht wel eens voorbij hebt horen komen. Zou aankomen door te weinig eten nou precies bij jou aan de hand zijn?
Is aankomen door te weinig eten jouw tegenslag?
Wanneer eet je te weinig? Het idee van te weinig eten is best subjectief. Want, wat is minder eten dan normaal? Wat is normaal? Minder eten dan de gemiddelde caloriebehoefte? Minder eten dan je geschatte stofwisseling? Elk lichaam is anders en werkt anders, en heeft daardoor ook een andere behandeling nodig. In deze blog gaan we dieper in op wat er precies in het lichaam en brein gebeurt, wat ervoor kan zorgen dat je niet meer afvalt of zelfs aankomt.
Aankomen door te weinig eten: je lichaam gaat in spaarstand
Wanneer je in een korte tijd veel kilo’s bent verloren en het niet meer lukt om meer af te vallen, kun je het idee krijgen dat je lichaam in een spaarstand zit. Vanuit wetenschappelijk onderzoek is het helaas nog niet duidelijk of het lichaam daadwerkelijk in spaarstand komt waardoor de stofwisseling vertraagt en het afvallen afremt of zelfs volledig stopt.
Wat wel bekend is, is dat jouw lichaam minder caloriebehoefte nodig heeft wanneer je afvalt. Het kost jouw lichaam nu namelijk minder energie om in beweging te komen en warm te houden. Het kan dus zo zijn dat het voedingsschema dat is gebaseerd op jouw caloriebehoefte niet meer past bij je huidige gewicht. Dit kan een reden zijn waardoor je geen vorderingen meer boekt. Als je het idee hebt dat je tegen een plafond aanloopt is het wellicht een idee om je voedsel- en beweegpatroon onder de loep te nemen.
De invloed van je metabolisme op je gewicht
Metabolisme, ofwel de stofwisseling, is de benaming voor het proces in lichaamscellen waar stoffen worden omgezet tot een andere stof. Je eet natuurlijk niet alleen omdat het lekker is, maar ook omdat het je energie geeft. Wanneer jij een maaltijd genuttigd hebt, gaat je stofwisseling aan de slag om de maaltijd af te breken en te verwerken. De maaltijd wordt nu omgezet in energie.
Je metabolisme is ook een essentiële factor voor jouw lichaamsgewicht. Hoe sneller jouw stofwisseling werkt, hoe sneller je lichaam voedsel afbreekt en dit weer omzet in energie. Iemand met een snel metabolisme verbrandt sneller calorieën en verliest eerder gewicht.
Bovendien is elk lichaam anders en zo ook onze stofwisseling. Er bestaat geen standaard formule dat toepasbaar is op jou, je buurvrouw en je achternicht. Wist je dat er ook diverse factoren zijn die invloed hebben op jouw stofwisseling? Zoals een slaaptekort, genetische verschillen of de fase van een menstruatiecyclus.
Aankomen door te weinig eten blogpost by Your Personal Foodness Coach
Aankomen door te weinig eten kan komen door perceptie
Een vaak voorkomend probleem is dat we denken dat we minder eten en meer verbranden dan daadwerkelijk het geval is. Dit onder- en overschatten doen we zelfs met 50%. Mensen die juist willen aankomen ervaren vaak het tegenovergestelde probleem. Ze overschatten hun calorie-inname en onderschatten de calorieverbranding.
Dit komt doordat we van nature slecht zijn in het inschatten van portiegroottes en de aantal calorieën. Het is tegenwoordig ook lastiger in te schatten dan ooit. Dit komt door alle bewerkte voedingsmiddelen met ingrediënten waarvan we vaak niet eens weten wat het betekent. Wat daar nog bijkomt, zijn misleidende verpakkingen, zoals light- en zero sugar-producten. Hierdoor denk je gezond bezig te zijn, terwijl dit geregeld het tegenovergestelde is.
Pas op het moment wanneer mensen op de gram hun eten wegen en bijvoorbeeld een voedingsapp gebruiken, beseffen (en schrikken) ze dat ze veel meer calorieën binnenkrijgen dan gedacht. Waar vaak overheen gekeken wordt, zijn producten als olijfolie of de laag boter op je brood, bijvoorbeeld. Onbewust krijg je op deze manier een paar honderd calorieën extra per dag binnen.
Snacks goedpraten en jezelf belonen
Wat ook vaak gebeurt is het goedpraten van ongezonde maaltijden of jezelf te vaak belonen wanneer je een tijdje goed bezig bent. Twee voorbeelden:
‘’Hoe kan zo een klein chocolaatje zoveel schade aanrichten.’’
‘’Ik heb de hele dag zo goed gegeten, die paar koekjes kunnen echt geen kwaad.’’
Je denkt dat de calorierijke maaltijden die “ene keer’’ minder kwaad doen dan dit werkelijk is. Het zijn vaak de kleine snacks en tussendoortjes waardoor je sneller aan je gewenste caloriebehoeften zit. Je hebt het niet door, waardoor je denkt dat aankomen door te weinig eten je weerhoudt van jouw doelen.
Aankomen door te weinig eten: kan het nou echt?
Het antwoord is toch echt: nee. Wanneer je er voor jouw gevoel alles aan doet, ga dan eens met een voedingsdeskundige of dokter overleggen om te kijken of er ergens toch niet iets misgaat óf om ervan zeker te zijn dat er geen andere onderliggende oorzaken zijn van je gewichtstoename. Je gezondheid op nummer één zetten is het allerbelangrijkst.
Bronnen: Precision Nutrition, Radboud UMC, Het Voedingscentrum