Buikvet verliezen: 6 tips die werken volgens de wetenschap

Buikvet verliezen is een to do dat bij veel mensen bovenaan het lijstje staat nu de zomer eraan komt. Maar hoe raak je buikvet kwijt? Doe je dat met honderd crunches per dag, streng diëten of dieetpillen? En is het mogelijk om plaatselijk buikvet te verbranden? In dit artikel verdiepen we ons in de verschillende vormen van buikvet, wat de oorzaken zijn van het ontstaan van buikvet en geven we 6 tips om van buikvet af te komen. 

First things first: er is niks mis met een buikje hebben. In vele culturen is het zelfs wenselijk om wat extra volume te hebben. Toch neemt tegenwoordig het ideaalbeeld van sixpacks en zandloperfiguren de overhand. Veel mensen kloppen dan ook bij Your Personal Foodness Coach aan om wat buikvet te verliezen. Wil jij ook graag buikvet verliezen? Dan help ik je in deze blog alvast op weg.

Wist je dat je buikvet niet altijd ongezond is?

In je buikstreek zitten twee soorten vet. Het buikvet waar de meesten onzeker over zijn, is het buikvet dat je kunt vastpakken. Dit wordt het subcutaan vet of perifeer vet genoemd. Het vet dat je niet ziet, bevindt zich dieper en zit rondom je organen.

Dieper in de buik rondom je organen zoals je lever, maag en darmen zit het visceraal vet, ook wel centraal vet genoemd. Dit vet wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op stofwisselingsstoornissen, waaronder diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Gelukkig is dit type vet niet alleen maar gevaarlijk voor je. Visceraal vet zit namelijk in je buikholte om je organen te beschermen. Visceraal vet is pas ongezond wanneer het vetgehalte te hoog is.

Over het algemeen geldt dat als iemand meer subcutaan vet heeft, diegene ook meer visceraal vet heeft, maar er zijn ook uitzonderingen. Iemand kan er slank of zelfs mager uitzien, maar toch een hoog visceraal vetgehalte hebben. Wat uiteindelijk ongezonde gevolgen kan hebben. Ongeveer 40% van de ‘slanke’ mensen heeft een te hoog visceraal vetgehalte.

De plaats waar je vet opslaat heeft te maken met hormonen, genetica en bepaalde medische aandoeningen. Helaas, is het allemaal niet zo simpel en is het voor de ene lastiger om vet te verliezen dan de ander. 

Buikvet verliezen na de zwangerschap

Direct na de bevalling verliezen vrouwen ongeveer 6 kilo door het verliezen van de baby, placenta en overige weefsels. Veel kersverse moeders merken dat hun lichaam er anders uitziet, zelfs als ze weer op het gewicht zitten van voor de zwangerschap. Dat de buik er anders uitziet, kan komen doordat het buikweefsel is uitgerekt.

En andere oorzaak kan aanhoudende diastase zijn. Dit is een scheiding van de buikspieren. Hierdoor kan de buik er voller uitzien. Dat je lichaam er anders uitziet, heeft dus niet altijd te maken met je buikvet.

Deze ‘problemen’ zijn op te lossen door bepaalde buikspieren weer te versterken, maar dit kost wel tijd. Met een pasgeboren wonder op de wereld heb je natuurlijk minder tijd voor jezelf, dus het zal een geleidelijk en langzaam proces zijn. Vergeet vooral ook niet dat je lichaam iets uitermate fantastisch heeft volbracht. Een kind op de wereld brengen is nou eenmaal een aanslag op je lichaam. Tijd voor herstel is ook belangrijk. Er is niks mis mee om na je zwangerschap aan je lichaam te willen werken, maar doe dit wel met liefde. Vraag niet te snel teveel van jezelf.

Buikvet verliezen met tips vanuit de wetenschap

Buikvet verliezen met tips vanuit de wetenschap

Buikvet verliezen: 6 tips die daadwerkelijk werken

Deze tips komen uit een onderzoek van holistisch voedingsdeskundige Alex Picot-Annand, werkzaam aan de Canadian School of Natural Nutrition.

1. Weet waarom je buikvet wil verliezen

Buikvet verliezen wil je waarschijnlijk met een reden. Probeer die reden zo duidelijk mogelijk te omschrijven en daadwerkelijk op te schrijven. Wanneer je een goede motivator hebt om buikvet te verliezen, maakt dat het behalen van je doel een stuk makkelijker. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals:

  • gezondheidsproblemen
  • gewenst gewicht verliezen
  • je wil graag je lichaam shapen

Wat jouw drijfveer ook mag zijn, als je een specifiek doel hebt waarvoor je buikvet verliezen wil, weet je waarvoor je het doet en wordt het eindpunt tastbaarder. 

2. Realiseer je dat er geen quick fix bestaat voor buikvet verliezen

De enige echte truc om resultaten te boeken is door je levensstijl op een gezonde manier aan te passen en dit zodanig vol te houden totdat het een gewoonte wordt. Alleen dan ga je vet verliezen. Buikvet verliezen gaat samen met een algemeen verlies van lichaamsvet. Wat weer hand in hand gaat met een ander eetpatroon en sportieve activiteiten. Een plaatselijke fix is simpelweg niet de oplossing. Hoe snel je buikvet verliest hangt af van de snelheid dat je vet verliest over je hele lichaam. 

3. Kies voor een voedingspatroon met zo min mogelijk bewerkt voedsel

Alhoewel er geen voeding bestaat dat je buikvet op magische wijze als sneeuw voor de zon doet verdwijnen, zoals wordt beweerd bij selderij of pruimen (wel enorm gezond), kan sterk bewerkt voedsel wel je werk om buikvet te verliezen vertragen.

4. Buikvet verliezen met mindful eten

Op deze manier leer je luisteren en reageren op honger en verzadiging. Mindful eten is de key tot gewichtsbeheersing waarmee jij een jojo-effect voorkomt.

5. Kies een sport die je leuk vindt

Stop maar met de sporadische buikspierkwartieren en het gezwoeg op de hometrainer waar je je eens paar maand op moet slepen. Wat wel helpt is consistentie. Week na week, maand op maand en nog beter: je gehele toekomst. Vind iets waar je plezier uithaalt en geef niet op na een paar keer. Je lichaam zal in het begin moeten wennen en je voelt misschien pijn in spieren waarvan je niet wist dat je ze had. Oefening baart kunst en alles wordt geleidelijk makkelijker en leuker. 

6. Wees niet te streng voor jezelf

Buikvet verliezen doe je niet van de een op de andere dag. Wees daarom niet te streng voor jezelf en benader de bovenstaande punten met zelfcompassie. Wanneer iets niet in een keer lukt of je niet snel goed het gewenste resultaat behaalt, bekritiseer jezelf dan niet. Wees begripvol en lief voor jezelf. Het is een proces en wellicht een verandering van een hardnekkige oude levensstijl en mindset. Het is vooral geen wedstrijd! 

Bronnen: Precision Nutrition, MyProtein

buikvet verliezen blogpost your personal foodness coach

Verleidingen weerstaan: waarom lukt het de een wel en de ander niet?

Waarom kan je de ene keer een hele zak chips binnen vijf minuten op eten, terwijl het je de volgende keer wel lukt om deze op te delen in porties die je eet over...

Je summerbody behouden tijdens én na de zomer: 8x zo doe je dat

Het is tijd voor vakantie! Fit blijven op vakantie klinkt misschien als een hele uitdaging. We begrijpen dat je op vakantie geen zin hebt om je met volle teugen aan je...

6x tips & tricks tegen overeten

Terwijl je buik al op ontploffen staat en je stiekem de knoop van je broek wil losdoen, bestel je in het restaurant tóch dat lekkere dessert. Met als gevolg: je eet te...

Spierpijn verminderen: 5 tips tegen een stijf lijf

Als je dit artikel wil lezen, heb je waarschijnlijk een stevige workout achter de rug en ben je op zoek naar tips om jouw spierpijn te verminderen. Gelukkig hoef je...

Je darmflora verbeteren: 3 tips voor een sterker lichaam en fittere mindset

Je darmen zijn belangrijk voor veel meer dan alleen het verteren en verwerken van voedsel. Je darmen spelen namelijk ook een grote rol bij het sterk houden van je...

Aankomen door te weinig eten? 5 oorzaken en oplossingen

Je werkt je meerdere keren per week in het zweet en je houdt je netjes aan de caloriebehoefte om die extra kilo’s te verliezen. Maar toch krijg je het niet voor elkaar...

Waarom voedingsapps jou gaan helpen afvallen, aankomen of shapen

De een vindt het onzin of te veel moeite en de ander ziet het als het ei van Columbus om bewust te worden van een voedselpatroon: voedingsapps. Velen denken bij...

Mindful eten: het belang van bewust eten bij een gezonde levensstijl

Bij de woorden mindful eten denk je misschien aan een combinatie van mediteren en eten. Zo ingewikkeld is het gelukkig niet. Mindful eten draait allemaal om het bewust...

Voedingstips die zeker werken

Gezond eten kan gemakkelijk, betaalbaar én lekker zijn. Het draait allemaal om het maken van slimme keuzes om een algeheel gezond voedingspatroon op te bouwen....

5 gezonde én makkelijke bakrecepten voor in de oven

Je wilt graag gezond eten, maar soms heb je ook gewoon lekkere trek! Deze makkelijke bakrecepten vervullen je lekkere trek én zijn gezond. Je hebt enkel een oven en een...
Open chat
Hulp nodig? Ik sta je graag te woord.
Hulp nodig? Ik sta je graag te woord.