Bij de woorden mindful eten denk je misschien aan een combinatie van mediteren en eten. Zo ingewikkeld is het gelukkig niet. Mindful eten draait allemaal om het bewust omgaan met de voeding die je eet en over de manier hoe je eet. Een veelvoorkomend probleem is dat we te snel, gulzig en afgeleid eten. Eten doen we tegenwoordig op de automatische piloot doordat we het onder andere veel te druk hebben. In dit blog vertel ik je waarom mindful eten belangrijk is voor eigenlijk iedereen, of je nou wilt afvallen of niet. Ook geef ik je gemakkelijke tips hoe je mindful eet.
Snel, sneller, snelst
Zoals in de intro al is aangegeven, is dat we tegenwoordig te gehaast eten. Zelfs wanneer we de tijd nemen om ‘rustig’ aan een gedekte tafel te zitten, slikken we alles te snel weg. De gevolgen hiervan zijn onder andere:
- Een opgezette buik
- Verminderde opname voedingstoffen
- Vaker voorkomende last van een after dinner dip
Door alle drukte zijn we sneller geneigd om voor de makkelijke weg te gaan. Hierdoor vullen we ons lijf, in plaats van het echt te voeden. Met mindful eten leer je om gezondere en meer doordachte keuzes te maken, waardoor je voeding beter verteert en jij energieker wordt. Daarnaast leer je je hongersignalen beter interpreteren en je verzadigingsgrens te herkennen. Dat houdt in dat je meer bewust bent over de signalen die je lichaam geeft vóór, tijdens en na het eten, resulterend in een kleinere kans op overeten.
Overige voordelen van mindful eten
Een mogelijke bijkomstigheid van mindful eten is dat je afvalt zonder streng te lijnen. Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht is gebleken dat mindful eten een verstoord eetgedrag vermindert, zoals: overeten, emotie-eten en jojoën. Je krijgt minder drang naar eten, denkt hier minder obsessief aan en gebruikt het dus ook minder om emoties te dempen. Je zelfacceptatie groeit en de zorgen over je lichaam verminderen.
How to: mindful eten
9 tips en feiten zodat jij met mindful eten aan de slag kunt!
Mindful eten blog – foto by Lonneke Noordeloos
1. Vermijd afleiding
Leg tijdens het eten je telefoon, tablet of krant opzij en zet je de televisie uit. Het is zelfs verstandig om gedurende de hele maaltijd niet te praten. De héle tijd stil zijn hoeft gelukkig niet. Het is voornamelijk belangrijk om je zo nu en dan te focussen op het eten, zodat je bewust bent dat je aan het eten bent. En extra geniet :).
2. Take your time
Je brein ontvangt ongeveer na 20 minuten de signalen vanuit je maag dat je vol zit. Mensen die vlug (binnen 20 minuten) een maaltijd nuttigen, eten sneller meer dan ze daadwerkelijk nodig hebben.
3. Kauw tot je een ons weegt
Langzaam eten helpt onder andere door 20 tot 30 keer te kauwen. Dit voelt in het begin waarschijnlijk méga onwennig, maar oefening baart kunst.
4. Eet kleine happen
Kleine happen en zóveel kauwen? Met kleine happen hoef je natuurlijk niet zoveel te kauwen. Het gaat er vooral om dat we geneigd zijn om te grote happen te nemen en hierop ook nog eens niet genoeg kauwen. Met als gevolg dat het eten moeilijker verteert en je mogelijk last krijgt van een opgeblazen gevoel.
5. Haal de keukenprins(es) omhoog
Bewust eten doe je ook door bewust bezig te zijn met het bereiden van je eten. Ontzettend makkelijk natuurlijk, al die pakjes en zakjes. Of nóg makkelijker: bestellen. Heb jij altijd een idee over wat je allemaal naar binnen schuift? Als je je eigen eten bereidt dan hecht je meer waarde aan je maaltijd en ben je bewust van alle voedingsstoffen die je binnenkrijgt, én wat ze voor je lichaam en geest doen. Voeding voedt namelijk niet alleen je maag, maar ook je mind!
6. Gebruik je zintuigen
Kijk, ruik, voel en proef. Wanneer je al je zintuigen gebruikt en al je aandacht richt op wat je eet, ga je je voeding 100% anders beleven. Je zult je voeding meer waarderen.
7. Vergeet niet te ademen
Hap-slik-weg-opgeblazen buik. Een opgeblazen buik is een veelvoorkomend probleem waar vele mensen last van hebben. Dit heeft verschillende oorzaken, zoals: overeten, diverse producten die van zichzelf voor gasvorming zorgen of te snel eten, waardoor je onbewust happen lucht opslokt.
8. Eet tot je verzadigd bent
Eet tot je 80% gevuld bent. Dat is als je net begint met mindful eten wellicht lastig in te schatten. Vaak als je gedurende je maaltijd even pauzeert of wacht op een tweede ronde, merk je dat je eigenlijk al verzadigd bent. Wanneer je te vluchtig nogmaals opschept, merk je niet dat je eigenlijk al genoeg gevuld bent. Als je toch tot die 100% gaat, staat je buik weer op ontploffen en wil je het liefst met de benen languit en niks meer uitvoeren. Zonde van je avond!
9. Eet als je maag bijna leeg is
Heb je honger, trek of zit het tussen je oren? Er bestaat een trucje om erachter te komen om welk van de drie het gaat. Dit doe je door je hand op je maag te leggen. Als je dit doet voel je vaak al snel of je maag leeg is. Je maag heeft ongeveer drie uur nodig (dit verschilt per grote van de maaltijd en de voedingstoffen) om je maaltijd te verwerken. Als je na een uur – na een grote maaltijd – al denkt trek te hebben, kan dit ook andere oorzaken hebben. Grijp daarom niet direct naar een snack, maar start eerst met een glas water of thee. Vaak zakt de trek dan alweer weg en had je gewoon vocht nodig.
Your Personal Foodness Coach personal training
Extra zetje in de rug nodig met mindful eten?
Nou, genoeg stof om aan de slag te gaan met mindful eten. Toch kan het lastig zijn om vol te houden en consequent te zijn. Ik als Your Personal Foodness Coach (de naam zegt het al) ben daar om jou te begeleiden naar een betere, gezondere en gelukkigere levensstijl. Van sporten, eten tot mindset. Van mijn eigen gecreëerde voedingsapp tot diverse coachingstrajecten. Neem snel een kijkje of ik jou dat extra zetje in de rug kan geven.
Bronnen: Gezondheidsnet.nl, Psychologie Magazine, Sochicken.nl