Als je dit artikel wil lezen, heb je waarschijnlijk een stevige workout achter de rug en ben je op zoek naar tips om jouw spierpijn te verminderen. Gelukkig hoef je niet nog twee dagen te wachten totdat je spierpijn over is, maar zijn er genoeg opties die je spierpijn verminderen en je herstel bevorderen. Jij staat binnen no-time weer klaar voor een volgende sportsessie.
Weg met je stijve lijf: deze 5 tips helpen spierpijn verminderen
Voordat je het weet ben je weer ready voor je volgende workout 💪
Tip 1: Strik je (sport)buddy voor een massage
Ik geef je direct mijn favoriete tip. Om je spierpijn te verminderen is een massage de perfecte oplossing. Indien je geen (sport)buddy hebt die je spierpijn kan verzachten, is een foamroller ook een heel goede oplossing. De foamroller werkt als een soort zelf-massage. Gebruik de foamroller voor tien minuten op de spiergroep die het nodig heeft en je spierpijn verdwijnt als sneeuw voor de zon.
De reden dat een massage of een momentje met de foamroller zo goed helpt, komt doordat het een positief effect heeft op je doorbloeding, het versoepelen van je spieren en je lichaam sneller afvalstoffen verwijdert. Let wel op: een beetje pijn is fijn en kan erbij horen, maar druk niet te hard door op je spieren. Door je spieren te hard te masseren loop je mogelijk spierschade op, waardoor de spierpijn langer aanhoudt.
Tip 2: Spierpijn verminderen met Omega-3
Omega-3 is een van de weinige supplementen waarbij is aangetoond dat daadwerkelijk helpt tegen spierpijn. Indien je geen viseter bent, is het belangrijk dat je omega-3 supplementen aan je dieet toevoegt. Omega-3 is belangrijk voor de werking van je cellen en bloedcirculatie.
Wanneer je een hevige (Beastie) workout hebt volbracht, zijn de cellen in je spieren eigenlijk ‘stuk’. Deze cellen moeten zich weer herstellen. Dit herstelproces bevorder je door die cellen de juiste voedingsstoffen te geven. Als je dit doet, verkort je het herstelproces en kun je weer sneller de gym in.
Tip 3: Slapen doet wonderen
Dat slapen goed voor zowel je mentale als fysieke gezondheid belangrijk is, wisten we natuurlijk wel. Maar, wist je ook dat genoeg en goed slapen ook van belang is voor het verminderen van spierpijn? Gedurende je slaap heeft je lichaam optimaal de tijd om te herstellen. Daarbij worden er als je slaapt diverse hormonen geproduceerd waar je gedurende dag profijt van hebt.
Hoeveel slaap je nodig hebt, verschilt per persoon. Als je weet op hoeveel uur slaap je het best functioneert, houd daar dan goed rekening mee. Wanneer je niet aan de hoeveelheid slaapt komt die je nodig hebt, herstel je lichaam slechter waardoor je spierpijn langer aanhoudt. Er zijn ook een hoop topsporters die extra dutjes doen, om toch goed te herstellen en aan hun rust te komen. Je kunt spierpijn verminderen dus goed gebruiken als excuus voor een schoonheidsslaapje.
Spierpijn verminderen – workout van YPFC – beeld: YPFC
Tip 4: Eet genoeg eiwitten
Eiwitten zorgen voor minder spierpijn. De aminozuren in eiwitten zorgen ervoor dat de spierscheurtjes die je oploopt door het trainen sneller herstellen. Daarnaast blijkt uit verschillende onderzoeken dat het consumeren van eiwitten voor het slapengaan een positief effect heeft op spiergroei, spierpijn verminderen en je metabolisme.
De aanbevolen hoeveelheid eiwit verschilt enorm. Je eiwitinname is afhankelijk van diverse factoren zoals; leeftijd, gewicht, lichaamssamenstelling, frequentie en intensiteit van je training, totale calorie-inname en het trainingsniveau. De gemiddelde dosering dat wordt aangeraden is tussen de 1.6g en 2.2g eiwitten per kilogram lichaamsgewicht.
Tip 5: Spierpijn verminderen door ijskoud douchen
De iceman challenge heb je vast eens voorbij zien komen. Dat is niet voor niets. Het is namelijk bewezen dat kou mega goed is voor je lichaam. Wanneer jij een stevige training hebt gehad en je ontspannen onder de douche staat, is het verstandig om nog een keer te gaan voor een goede adrenaline rush, door – je raadt het al – koud af te douchen.
Je spierpijn verminderen met een koude douche hoeft gelukkig niet langer dan tien seconden. Waarom dit goed voor je is, komt doordat de bloedvaatjes onder je huid zich tijdelijk dichttrekken om je organen warm te houden. Wanneer je na het koud afdouchen weer opwarmt, stroomt je bloed sneller richting je spieren.
Bronnen: flinndalsport.com, fit.nl, menshealth.nl
Geschreven door: Flamboyant branding & marketing